7-2 TIL NORGE

af | dec 15, 2023

7-2 TIL NORGE
Ekstrabladet om hvem der har den skønlitterære førertrøje på i Norden

DET KAN godt være, at vi bryster os af at være bedre til fodbold end vores nordiske broderfolk, nordmændene og svenskerne. Men når det handler om at skrive bøger, som vi danskere selv gider at læse, har de to naboer overhalet os indenom.

Og så endda på hjemmebane.

Det viser de seneste tal i branchebladet Bogmarkedet over de bedst sælgende skønlitterære bøger i Danmark. I top 20 finder man således kun to danskere. To. Det er Jane Aamunds ‘Smeltediglen’ og Jakob Ejersbos -i øvrigt fremragende -‘Eksil’.

NORGE DOMINERER derimod toppen med hele syv titler -og alene Anna B. Ragde (‘Berlinerpoplerne’) har fire titler med, mens årets vinder af Nordisk Råds Litteraturpris, Per Petterson , er repræsenteret med to på henholdsvis 15.- og 20.-pladsen. Den syvende titel tegner Margit Sandemo sig for.

Fra Sverige finder man fem bøger. De tre er Stieg Larssons ‘Millennium’-trilogi, mens de to øvrige kommer fra Camilla Läckberg og Liza Marklund.

Resten af bestsellerne kommer fra Egypten, England og USA.

DER ER altså en afgrundsdyb forskel mellem, hvad danske forfattere gider at skrive, og hvad vi vil læse. Fælles for bestsellerne er, at den gode historie er i centrum. Og den er nabolandene tilsyneladende bedre til at drible i mål, end vi selv er.

Læserne har i hvert fald kvitteret med en lussing til de danske forlag og forfattere, da sommerens bøger blev hentet med hjem fra boghandleren.

Carsten Norton, Ekstrabladet

Ringstedgade 28, 4000 Roskilde

+45 2811 6274

batzer@batzer.dk

Katalog 2023

0
Kurven er tom